10 MADDEDE KUZEY KIBRIS’TA GAYRİMENKUL YATIRIMI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Akdeniz’in yeni emlak noktası! İngiltere, Doğu ve Batı Avrupa, İskandinavya ve Orta Doğu’dan alıcılar Kuzey Kıbrıs’ta bir villa veya daire satın almak için giderek daha fazla talepte bulunuyor.

Kuzey Kıbrıs giderek gayrimenkul yatırımının en popüler alanlarından biri haline geliyor. Son yıllarda ulusal para birimleri kötüye giden ülkelerin sakinleri için Kuzey Kıbrıs cazip bir yatırım fırsatı yaratıyor.

Finansal krizle bağlantılı olarak, varlıkları gelecekteki risklerden korumak için sermayenin kalan kısmını kurtarmak adına acil bir ihtiyaç ortaya çıktı.

Uluslararası bir yerleşik nüfusa sahip bu benzersiz yatırım bölgesi; düşük maliyetli ancak hızla yükselen bir değere sahip.



1.Kuzey Kıbrıs, Euro Bölgesi olmayan bir alandır.

Kuzey Kıbrıs’ın Euro bölgesi dışı statüsü, son zamanlarda denizaşırı emlak alıcıları için büyük bir bonus ve satış noktası haline geldi. Tüm Kuzey Kıbrıs emlak fiyatları, mağazaların ve restoranların Türk Lirası’nın yanı sıra sterlini de kabul ettiği KKTC’de fiili uluslararası para birimi olan istikrarlı sterlin ile bağlantılıdır. Buna karşılık, diğer birçok Akdeniz emlak destinasyonunun (İspanya, Yunanistan veya Güney Kıbrıs gibi) tümü, son zamanlarda değeri düşen Euro üzerinden fiyatlandırılıyor.  Ayrıca, hem Yunanistan’ı hem de güney Kıbrıs’ı açıkça etkileyen Yunan bankacılık sisteminin istikrarsız doğası  yatırımcıları genel olarak bu ülkelerde yatırım yapmaktan alıkoyuyor. Kuzey Kıbrıs’ta yatırımcılar ve yaşam tarzı emlak alıcıları mülklerinin değerini sabit bir para birimine sabitlerken aynı zamanda düşük bir yaşam maliyeti elde ediyor (Türk Lirası karşısında uygun döviz kurları nedeniyle), bu da sosyal hayatı ,yemek yemeyi kolaylaştırıyor. dışarı çıkmak, alışveriş yapmak veya dayayıp dekore etmek son derece uygun fiyatlı.

2. İklim

Kuzey Kıbrıs, yılda ortalama 340 gün güneş ve genel Avrupa bölgesindeki herhangi bir yerde en sıcak kış sıcaklıklarını sunar ve ayrıca Türkiye’den daha sıcaktır.

3. İletişim

Kıbrıs’ta iki büyük havalimanı vardır: Kuzey kesimde Ercan (Lefkoşa) ve Kıbrıs’ın güneyinde Larnaka Havalimanı. Avrupa veya Ortak zenginlik pasaportu veya Schengen vizesi olan herhangi bir mülk arayan, tüm dünyada muhteşem bağlantılar sunan küresel Larnaka havalimanı merkezi aracılığıyla giriş yapmakta serbesttir. Kuzey Kıbrıs’taki Ercan havaalanı, önceden vize gerektirmez ve bu nedenle, Türkiye üzerinden kolayca ve uygun fiyata ulaşabilen Schengen vatandaşı olmayanlar için idealdir.

4Güvenlik ve Düşük Suç Oranı

ValuePenguin tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Kıbrıs’ın dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olduğunu doğruladı. Kıbrıs, dünyanın en güvenli ülkeleri araştırmasında analiz edilen 106 ülke arasında dünya çapında 5. sırada yer almaktan gurur duyuyor. Ayrıca Kıbrıs, nüfusu 5 milyonun altında olan ülkeler arasında yaşamak ve seyahat etmek için en güvenli 1 numaralı yer.

5Uluslararası Kabul

Evet bu doğru, dünyadaki hemen hemen her pasaport sahibi, önceden vize gerekmeksizin Kuzey Kıbrıs’a girebilir veya burada yaşayabilir. Sadece bu da değil, hemen hemen her vatandaş da KKTC’de mülk satın alabilir! Bir adresiniz olduğunda, finansal olarak kendinizi destekleyebileceğinizi ve bulaşıcı veya ciddi bir hastalığınız olmadığını kanıtlayabildiğiniz sürece, her yıl yenilenebilir olan (hazır olması 21 gün sürer) Kuzey Kıbrıs İkametgahına kolayca başvurabilirsiniz.

6. Oturma İzni Almak Kolay

Kuzey Kıbrıs’ta mutlu mülk sahipleri, ülkede ikamet izni başvurusunda bulunabilirler. Ancak, adanın güney kesiminde minimum 300.000 € tutarında bir yatırım tutarı varsa, ancak kuzeyde böyle bir gereklilik yoktur. İşlem ücretsizdir, yaklaşık 3 hafta sürer. 60 yaşındaki ev sahipleri, Kuzey Kıbrıs’ta oturma izni olmadan yaşayabilirler. Oturma iznini işleme koymak için mülk sahibi, ödeme gücünü kanıtlamak için bir Banka hesabı açmalı ve belirli bir miktarda (her aile üyesi için 10.000 ABD Doları bazında) fon sağlamalıdır. Oturma izni her yıl yenilenmelidir. KKTC’de 7 yıl yaşadıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler.

7. Emlak Fiyatları Güney Kıbrıs’a Göre Daha Düşük

Kuzey Kıbrıs mülkü, aynı mülk standardı için Türkiye’den ve diğer birçok Akdeniz bölgesinden çok daha ekonomiktir. Ayrıca benzersiz bir ada atmosferi sunar. Ancak yine de Güney Kıbrıs seviyesinden çok uzaktır. Güney Kıbrıs’ta “birinci kademe” (Limasol, Baf) şehirlerde denizde sıradan bir stüdyo dairenin maliyeti en az 220.000 €’dur.

8. Yükselen Yatırım

Son birkaç yılda Kuzey Kıbrıs’ta emlak fiyatları önemli ölçüde arttı. Her yıl metrekare maliyeti %10 artıyor.

KKTC emlak fiyatları kilit yatırım bölgelerinde yıllık %10’a kadar yükseliyor. Diğer bölgelerde fiyatlar son derece istikrarlı. Bu, diğer Euro Bölgesi bölgelerindeki düşen fiyatlar ile keskin bir tezat oluşturuyor. Kuzey Kıbrıs emlak fiyatlarının sabit kalmasının nedeni o kadar istikrarlıdır ki, Kuzey Kıbrıs’taki mülkler özel sermaye ile inşa edilmiştir ve uluslararası bankacılık sisteminden alınan kredilerle DEĞİLDİR.Bu nedenle, Kuzey Kıbrıs emlak piyasası küresel bankacılık çöküşünden yalıtılmıştır.

En karlı yeniden satış stratejisi, geliştiricinin en düşük fiyata sattığı inşaatın sıfır aşamasında bir nesnenin satın alınmasıdır. İnşaat tamamlandıktan sonra (kural olarak, bu süre inşaatın başlamasından sonraki 1,5-2 yıl içindedir), tamamlanan projelerin piyasa fiyatından yeniden satılır. Plan dışı projeden kesin proje gerçekleştirmeye kadar yapılan sermaye artışında mülk değeri %30’a kadar çıkıyor.

9. Düşük Vergi Oranı

Kıbrıs adasının kuzey kesiminde emlak vergisi oldukça düşüktür. Aşağıdaki tabloda, yabancı bir mal sahibinin gayrimenkul için ödemesi gereken vergi ve diğer ödemeleri bulabilirsiniz.

Gayrimenkul alımına ilişkin vergiler

Vergi miktarı

Damga vergisi: Satış sözleşmesinin imzalanması sırasında yapılan ödeme.

Mülkün maliyetinin% 0,5’i.

Katma Değer Vergisi – KDV: Anahtarları inşaatçıdan aldığınız zamana kadar yapılan ödeme.

Mülkün maliyetinin% 5’i.

Trafo şarjı : (elektrik ve su haberleşmesinin sağlanması). Anahtarları inşaatçıdan aldığınız zamana kadar yapılan ödeme.

(1.200 – 2.000 GBP) mülkün türüne bağlı olarak.

Diğer Ödemeler

avukatın hizmetleri

1300 GBP

Transfer ücreti, unvan elde etme

Mülkün maliyetinin% 1’i.

Elektrik sayacının takılması

1100 Türk Lirası

Su sayacının takılması

400 Türk Lirası

Yıllık emlak vergisi*

1 metrekare başına 1,25 Türk Lirası (yaklaşık 0,15 Euro).

Yıllık temizlik vergisi*

100 Türk Lirası

Kompleksin bakımı için yıllık ödeme*

konut kompleksine bağlı olarak 40 ila 60 GBP (aylık).

   Not: *, bu ödemenin yıllık olarak ödeneceği anlamına gelir.

10. Daha Yüksek Kira Getirisi

Kuzey Kıbrıs’ın ticari gayrimenkulleri (alışveriş, ofisler) ve diğer herhangi bir ülkede konuttan daha fazla gelir getiriyor. Öte yandan, riskler daha yüksektir ve oldukça sağlam yatırımlar gerektirecektir. Her yatırımcı bunu karşılayamaz.

Kuzey Kıbrıs’ta konut mülkiyeti her yıl daha pahalı hale geliyor. Ayrıca, kiralık tatil evleri sunan sahibi, yılda %10 getiri elde edebilir. En popülerleri 1 veya 2 yatak odalı stüdyolar ve dairelerdir.

Maksimum kar şu anda kısa vadeli kiralama sağlıyor. Etkin yönetim durumunda, bu tür mülkün sahibi yılda %15’e kadar kazanç sağlar.

TÜM BUNLARIN YANI SIRA

Kıbrıslı Türk ve kuzey Kıbrıslı yetkililer, bölgenin 46 yıl sonra yeniden açılmasını görüşmek üzere Şubat 2020’de savaşın harap ettiği terk edilmiş bir kasabada bir araya geldi.

Gazimağusa’nın güney banliyösü Kapalı Maraş, 1974’tki savaş sonrası çitle çevrildi ve Birleşmiş Milletler tarafından kullanıma kapatılıp korunmaya alındi. Ziyarete kısmen açılan Maraş Kuzey Kıbrıs’a turistik değer katmıştır.



Projelerimiz hakkında bilgi almak ister misiniz?